Cum a început călătoria ta în calitate de antreprenor și ce te-a motivat să începi acest drum?
Pe mine m-a ales antreprenoriatul. Un fost angajator cu care m-am reîntalnit “din întamplare” pe un site de recrutare după 11 ani în care lucrasem pentru o altă companie mi-a propus să deschidem împreună o societate comercială. Asta se întâmpla în anul 2019. De atunci acest mod de a lucra m-a “ademenit” și antreprenoriatul a devenit un stil de viață care m-a ajutat să abordez totul dintr-o altă perspectivă.
Care a fost principala provocare pe care ai întâmpinat-o în dezvoltarea afacerii tale și cum ai depășit-o?
Am avut multe provocări, am schimbat domeniile de activitate, de la IT, la coaching, la servicii imobiliare. Asta și pentru că în viața personală am avut schimbări majore. Le-am depășit rapid și m-am adaptat din mers, mi-am dat seama că este nevoie să devii flexibil ca să supraviețuiești în varianta de antreprenor.
Ce strategii și tactici de marketing consideri că au contribuit cel mai mult la creșterea afacerii tale?
Am investit mult în dezvoltarea mea personală și în marketing , mai exact în social media. Am colaborat cu diversi mentori și am inteles că cel mai important este ca cei care te văd pe Facebook, LinkedIn, Instagram – acolo unde sunt activă – să te perceapă ca un profesionist în domeniul tău de activitate. Desigur, pentru succes este important să livrezi ceea ce promiți, nu doar să ai un marketing bine realizat. Și să fii consecventă, să lucrezi după un plan editorial bine structurat ce are în spate o strategie de comunicare.
Cum a evoluat viziunea ta asupra afacerii de-a lungul timpului și care sunt principalele provocări pe care le-ai depășit?
La mine a fost simplu. Nu am mai vrut să mă întorc în papucii angajatului. Punct. J Afacerile le-am simțit întâi cu sufletul, mi-am urmat intuiția și drumul meu s-a intersectat cu oameni din ce în ce mai calitativi, în care am încredere și care mă respectă ca om dar și în calitate de partener de business.
Cum îți menții creativitatea și inovația în cadrul afacerii tale?
Intuiția mă ajută în fiecare moment al vieții mele. După mulți ani în care am îmbrăcat hainele altei femei. Scriu, imi fac singură anunțurile de promovare a proprietăților pe care le am în portofoliu în zona imobiliară. Scriu pe partea de coaching cu vulnerabilitate și autenticitate pentru femeile care au nevoie de inspirație ca sa “iasă” din viețile lor pline cu diverse compromisuri. A, și sunt citită și de către bărbați. Ceea ce mi se pare de-a dreptul fantastic!
Cum gestionezi echilibrul între viața personală și responsabilitățile antreprenoriale solicitante?
Acesta este un alt criteriu care m-a facut să rămân în zona antreprenorială: libertatea de a-mi lua jumătate de zi liberă ca să mă bucur de timp de calitate alături de copiii mei. De exemplu, putem să mergem în parc, într-o zi de marți, la prânz. J Organizare în toate, disciplină. Dacă un eveniment sau task nu există în agenda mea zilnică, nu există pentru mine, încerc să las cât mai puțin spațiu pentru neprevăzut.
Ce sfaturi ai oferi celor care doresc să-și înceapă propriul business?
Să creada în visul lor, să ceară ghidare, să facă acțiunile necesare, să riște și să aibă răbdare ca să reușească. După cum spune și proverbul “Nici Roma nu a fost construită într-o zi”, succesul nu vine peste noapte, e nevoie de multă muncă, căramidă cu cărămidă.
Cum selectezi și motivezi o echipă talentată pentru a lucra alături de tine?
Fac parte dintr-o echipă, imi place să merg cu colegii la întâlniri, să facem schimb de opinii, de sfaturi. Pot spune că îi inspir indirect, prin exemplul și determinarea mea care mă conduce spre realizarea proiectelor.
Care a fost cel mai mândru moment în cariera ta de antreprenor până acum?
Când nu m-am dat bătută de greutățile inerente. Și au fost multe astfel de momente. J
Ce resurse (cărți, cursuri, evenimente etc.) recomanzi pentru dezvoltarea continuă a unui antreprenor?
Pentru dezvoltarea personală și continuă a unui antreprenor recomand cărțile spirituale care te ajută să întelegi de ce este important să te ierți pe tine și pe ceilalți dar și autobiografiile celor care au reușit și au rămas în istorie cu brand-urile pe care le-au creat. Cartea mea favorita este “Shoe dog” de Phil Knight, creatorul Nike.
Cum faci față schimbărilor din piață și ce metode utilizezi pentru a te adapta la noile cerințe?
Am învățat că singura constanta în viață este schimbarea. Metodele sunt simple: ce este necesar să fac? Din punct de vedere legal, de business, etc. Și doar fac. Întotdeauna am experți cu care mă consult înainte de a lua o decizie într-un domeniu pe care nu-l cunosc.
Ce înseamnă pentru tine succesul și cum îl măsori în contextul afacerii tale?
Succesul se măsoară cu starea cu care merg la culcare: câte experiențe faine am avut astăzi și cu starea cu care mă trezesc: încă o zi pe care o voi trăi în acord cu menirea mea pe acest pământ.
Cum ai reușit să atragi și să-ti păstrezi clienții loiali?
Cu firea mea caldă, apropiată, vulnerabilă și comunicativă. Întotdeauna găsesc soluții la provocările pe care le întâlnesc. Am clienți care mă recomandă și pe care îi apreciez la rândul meu.
Ce te motivează să continui să fii un antreprenor în ciuda provocărilor pe care le întâmpini?
Dorința de a fi de folos celor din jur, de a fi un consultant imobiliar atipic și o femeie care și-a găsit autenticitatea după mulți ani de beznă și neasumare.