Poți oferi bonuri de masă și angajaților part-time?

author
3 minutes, 5 seconds Read

Bonurile de masă reprezintă unul dintre cele mai populare beneficii extrasalariale oferite angajaților din România. Acestea nu doar că îmbunătățesc puterea de cumpărare a angajaților, dar sunt și un instrument eficient pentru angajatori în ceea ce privește fidelizarea și motivarea personalului. Însă, apare o întrebare frecventă în rândul angajatorilor: pot fi acordate bonuri de masă și angajaților part-time?

Ce spune legislația?

Potrivit Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, bonurile de masă pot fi oferite angajaților care lucrează în baza unui contract individual de muncă. Legea nu face distincție între angajații cu normă întreagă și cei cu normă parțială, ceea ce înseamnă că și cei care lucrează part-time pot beneficia de bonuri de masă. Dacă, însă, angajatul part-time are un contract de muncă activ și într-o altă companie, bonurile de masă se acordă doar în cadrul locului de muncă unde salariatul își desfășoară funcţia de bază.

Cum se calculează bonurile de masă pentru angajații part-time?

Conform HG 1045/2018 “Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele”. Însă dacă un angajat lucrează doar 4 ore pe zi, înseamnă că se contorizează doar o jumătate de zi lucrătoare?

Codul muncii nu prevede un număr fix de ore pentru un contract individual de muncă de tip part time. Astfel, se consideră angajat part time orice angajat care lucrează un număr de ore mai mic decât norma întreagă de 8 ore pe zi (40 de ore pe săptămână). Astfel, tot o zi lucrătoare au la activ și cei care prestează doar 2 sau 4 ore pentru angajator.

Așadar, un angajat part-time primește un bon de masă pentru fiecare zi lucrată, indiferent de numărul de ore lucrate zilnic.

O regulă similară se aplică și în cazul concediilor de odihnă acordate salariaților cu normă parțială: doar pentru că lucrează două sau patru ore pe zi nu înseamnă că nu au dreptul la același număr de zile ca și lucrătorii cu normă întreagă. O zi de lucru pentru cel ce lucrează două ore este egală cu cea a unuia care prestează opt ore, în privința zilelor de concediu și a bonurilor de masă.

Avantajele oferirii bonurilor de masă angajaților part-time

  1. Motivare și loializare – Angajații part-time se simt mai apreciați și motivați să rămână în companie.

  2. Beneficii fiscale – Bonurile de masă nu sunt incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale, ceea ce le face un beneficiu atractiv din punct de vedere al costurilor pentru angajator.

  3. Echitate în rândul angajaților – Acordarea proporțională a bonurilor de masă creează un mediu de muncă mai echitabil, în care toți angajații beneficiază de aceleași drepturi, indiferent de normă.

Ce trebuie să facă angajatorii?

Dacă o companie dorește să acorde bonuri de masă și angajaților part-time, este recomandat să includă acest aspect în regulamentul intern și în contractele individuale de muncă. De asemenea, este esențial să se asigure că distribuirea bonurilor se face corect și proporțional cu timpul lucrat.

Concluzie

Da, angajații part-time pot primi bonuri de masă, dar în funcție de timpul efectiv lucrat. Acest beneficiu nu doar că îmbunătățește moralul și satisfacția angajaților, dar este și o metodă avantajoasă din punct de vedere fiscal pentru angajatori. Implementarea corectă a acestui sistem poate contribui la un mediu de muncă mai echilibrat și mai productiv.

Similar Posts